Tuesday, 25 October 2011

shepard pie

mulanya nak buat spegeti bolognese,tp spegeti tak dak pulak, last2 jadi la shepard pie yang jugak sepatutnye kne letak cheese tapi dah tak de parmesan (betul ke ejaan ni, abai kan je) jadi pakai je apa yang ada....



untuk filing :
guna separuh dari daging hancur
1 biji bawang besar(sagat je sbb malas potong)
5 sudu besar tomato puree
serbuk lada
serbuk bawang putih

serbuk rosemary, serbuk tyme
1 karot (sagat jugak)
garam sesedap rasa
1 cawan air
3 sudu besar minyak

masuk kan daging dulu, kacau2 ckit sampai dah keluar air2 die.. letak bawang n segala serbuk tu, kacau lagi pastu buh karot.... buh tomato puree n tambah air ckit, kalau suka berkuah boleh tambah lagi air.

letak dlm bekas, pstu buat kentang die plak



6 biji baby potato (rebus sampai lembut n hancurkan)
campur dengan serbuk lada hitam dan garam secukup rasa dgn parmesan cheese (sbb kan tak de jadi tak letak) letak 2 biji kuning telor dan tabur cheese... (sebabkan tak da jadi aku dh menderhaka dengan buh kuning telor kat atas tu)

bakar 20 min... 200'C , kluarkan sebelum die hangit....


sedap sampai tak sempat tunggu adek2 balik skolah dah nak habis....... nak cari cheese lenkali nak buat lagi.

No comments:

Post a Comment